Impagament de lloguers….

Les previsions s’han començat a complir. El COVID-19 ja està fent estralls a un gran nombre d’empreses amb la presentació de multitud de ERTO (Expedients de Regulació d’Ocupació Temporal). A Catalunya ja hi ha més de 24.000 treballadors afectats per aquests expedients.

Les mesures econòmiques llançades pel govern el passat dimarts 17 de març, per molts analistes considerades poc valentes, no aturaran el daltabaix que s’apropa. Com és habitual els autònoms a la cua de tot i els autònoms societaris oblidats d’aquest mon.

Davant de la monumental crisi sanitària, s’està instal·lant una crisi d’oferta molt i molt important que de no prendre mesures com s’han pres a Itàlia, Alemanya o França patirem una caiguda en dominó imparable.

En concret, i entre d’altres, hem refereixo al pagaments dels lloguers de pisos i locals. Diverses administracions ja han optat per condonar o alliberar del pagament d’1 o 2 mesos dels lloguers dels habitatges públics. Si, dels habitatges públics, i només dels habitatges públics. La mesura pot tenir un cert sentit doncs serà l’administració qui posi de la seva butxaca (la de tot el ciutadans) aquest diners.

Ara be, quan es tracti de lloguers de pisos o locals privats el tema canvia. Un no pagament d’aquest lloguer comporta que el propietari del pis o local no percep la renda i per tant te una pèrdua d’ingressos que en molts casos pot representar els ingressos del que viuen petits propietaris, molts d’ells estalviadors d’aquest país, exceptuant d’aquest paquet a tots aquells fons d’inversió que, en part o en més, es dediquen a l’especulació.

L’efecte crida que s’està fent via xarxes socials per no pagar el lloguer pot provocar un efecte cascada en la cadena llogater-propietari-llogater-propietari… molt dolenta, que després trigarà molt a recuperar-se.

Creiem doncs que cal recomanar a tothom que compleixi amb els compromisos adquirits, doncs el trencar la cadena, farà esclatar pel aires tot el sistema que de “per se” ja està prou tensionat.

Recordem que hi ha molt petit propietari de pisos i/o locals que mantenen un preus de lloguers molt assequibles amb la voluntat de que els llogaters estiguin el màxim de temps possible i que tinguin sempre la capacitat de pagar la renda. Per tant no haurien de veure’s perjudicats per un efecte cascada o dominó. Abans d’arribar a aquest extrem sempre hi ha el diàleg i la negociació entre les parts.

Poso el cas d’un amic meu, propietari d’un negoci. Ha hagut de tancar per l’estat d’alarma decretat. Aquest mes de març pot pagar les nòmines i el lloguer i parcialment als proveïdors. A l’abril diu que no podrà pagar nòmines, ni lloguer. Ha demanat una ampliació de la pòlissa al banc i aquest li ha comentat que torni a l’abril. Ja m’ha dit que demanarà un ERTO per tota la plantilla, i que el lloguer del local a l’abril no el pagarà…. ja hi som…. així comença la cadena. Ah, però de moment ha de pagar puntualment l’IVA i la seguretat social!

Sembla que a nivell sanitari anem seguint una corba leptocúrtica en lloc d’una platicúrtica com seria desitjable per no tensionar el sistema sanitari. És conscient el govern espanyol del mal que hi haurà en ambdós àmbits? O farà el “wait and see”?.

Realment, com apuntava ahir el banc d’Espanya, estem davant una pertorbació de l’economia sense precedents.

A nivell econòmic, cal esperar que el govern reaccioni de forma més decidida i valenta al repte que ens enfrontem, per què sinó pagaran com sempre els mateixos: les PYME i els autònoms, precisament els que nodreixen el teixit empresarial d’aquest país.

A nivell sanitari se’ls hi anat de les mans fa molts dies.

Finalment infinites gràcies a tots els sanitaris que estan donant tot i més per salvar milers de vides.

Roman Llagostera.

Write a comment